Kysymyksiä ja vastauksia kengänhoidosta

K: Mitä voisi tehdä, kun uudet nahkakengät puristavat?
V: Pedag Shoe Strech on venytysneste, joka auttaa nahan venyttämisessä. Suihkuta nestettä kengän sisään ja laita kengät jalkaan. Nahka venyy käytössä ja kenkä mukautuu jalkaan sopivaksi. Käsittelyn voi tarvittaessa uusia. Käytä lepolestiä kengissä, kun et käytä niitä.

K: Mitä, jos kenkien riisuminen paljastaa nolon hajun?
V: Raikasta kengät  kenkädeodorantilla (Solos shoe fresh). Pedag Shoe Deo ja Yocoair poistavat pahan hajun kengistä neutraloimalla sen, ei peittämällä toisella tuoksulla. Uusi ratkaisu hajuongelmaan on SmellWell. Se on luontoystävällinen hajuja itseensä imevä pussukka, joka tasapainottaa kengän sisällä ph-tasapainon ja näin luo bakteereille epäsuotuisat olosuhteet.
Ikävää hienhajua voi estää tehokkaasti käyttämällä hajua ehkäiseviä pohjallisia sekä huolehtimalla kenkien ja pohjallisten tuuletuksesta. Myös kenkien omat irrotettavat sisäpohjat/pohjalliset kannattaa tuulettaa säännöllisesti.

K: Mitä, jos joku astuu kurakengillään lumivalkoisille kengilleni?
V: Jos kengät ovat synteettistä materiaalia, niin pyyhi kura kostealla liinalla ja kuivaa kengät. Nahkakenkiin tulee käyttää siihen tarkoitettua puhdistusainetta. Pudistusaineissa on monta eri tyyppiä, kuten geelinen pedag Crystal Gel, saippua Leather Soap ja puhdistusvaahto Foam Care. Nämä kaikki ovat nahkakenkiin tarkoitettuja puhdistusaineita. Noudata kunkin tuotteen käyttöohjeita parhaan tuloksen saamiseksi. Valkoisen nahkakengän voi vielä käsitellä valkoisella hoitoaineella (pedag Magic White, Palc valkoinen kenkävoide).
Lopuksi kenkiin kannattaa suihkuttaa kyllästettä, joka antaa suojan kosteutta ja likaantumista vastaan. Hyvä kosteussuoja on esimerkiksi pedag Waterproofer tai Wax Waterproofer.

K: Mitä, jos kosteat farkkujen lahkeet värjäävät kengät?
V: Farkut voivat todellakin värjätä märkänä esim. vaaleat mokkakengät. Tältä ongelmalta vältyt, kun käytät kosteussuojaa sekä kengissä että farkkujen lahkeissa.

K: Mitä, jos autolla ajelu likaa kaasujalan kengän kantapään?
V: Likaantunut ja kulunut kenkä puhdistetaan ja sen jälkeen kannattaa levittää kengän väriin sopivaa kenkävoidetta, joka antaa, väriä, suojaa ja kiiltoa kenkään. Kengät kannattaa aina suojata likaa hylkivällä kosteussuojalla esim. Pedag Waterprooferilla.

K: Mitä, jos kenkien vaaleat kärjet ja pohjat ovat likaantuneet?
V: Likaantuneet vaaleat kärjet, pohjat ja muut kumi/muovi-osat on helppo puhdistaa Pedag Sneaker Cleanerilla. Levitä puhdistusainetta pohjaan ja pyyhi puhtaalla liinalla. Jos likaa vielä jää, käsittely uudelleen ja hankaa pullossa olevalla sienellä, pyyhi ja huuhtele tarvittaessa. Tällä samalla aineella voit myös puhdistaa sandaalin sisäpohjan ja kaikki muut vaaleat kenkien kumi/ muoviosat. Ainetta ei suositella nahalle eikä tekstiilille.

K: Mitä, jos kastuneisiin kenkiin jää vaaleita raitoja? Mitä nämä raidat ovat?
V: Ns. suolarajat saattavat ilmestyä nahkakenkiin, jos kengät ovat kastuneet pahasti, jolloin nahkan käsittelyssä käytetty suola nousee esiin. Sitä voi yrittää poistaa kostealla sienellä tai liinalla. Puhdistukseen voi myös käyttää Effekt nahanvoidetta. Kengän kuivuttua ne kannattaa käsitellä hyvin kenkävoiteella. Lopuksi on hyvä suihkuttaa kosteussuoja kenkiin ehkäisemään uutta kastumista.

K: Mitä tehdä, jotta saisin juhlakengät kiiltämään?
V: Jos kengät ovat keinoainetta, pyyhi kengät pehmeällä liinalla ja sen jälkeen kiillota Pedag Shine –pikakiillokkeella . Nahkakengät saat pikaisesi juhlakuntoon Pedag Self Shine kiillokkeilla. Pedag Leather and Leather lotion soveltuvat lakeerikenkien puhdistukseen ja kiillotukseen.

K: Mitä, jos kengät vain yksinkertaisesti ovat kuluneet ja vanhat?
V: Puhdista kengät niille sopivalla tavalla (esim. Pedag Foam Care, Pedag Leather Soap, Suede Cleaner). Nahkakenkiin kannattaa käyttää väriin soveltuvaa, kiillottuvaa kenkävoidetta – esim. Palc tai Pedag kenkävoiteet, jotka suojaa, ravitsee ja kiillottaa kengät. Puhdistuksen ja kiillotuksen jälkeen kengät kannattaa aina käsitellä suojasuihkeella.
Mokkakenkien värin voit uudistaa suihkeella tai nesteellä. Käsittelyn jälkeen harjaa pinta mokkaharjalla.
Kenkien kulumista ehkäisee niiden säännöllinen hoitaminen oikeilla aineilla. Silikonipitoiset pikakiillokkeet eivät sovellu nahkakenkien jatkuvaksi ja ainoaksi hoitoaineeksi.