Kenkien hoitaminen alkaa materiaalin tunnistamisesta

Huolellisella kenkien hoidolla tuot kenkiesi parhaat puolet esiin ja varmistat, että kenkäsi kestävät pidempään. Käyttäessäsi kenkiin tai laukkuihin uutta hoitotuotetta, muista kokeilla sitä ensin mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan, jotta näet miten materiaali reagoi aineeseen.

Tunnista hoidettava pinta

Mokka ja nupukki

Mokka- ja nupukkikengät tulee suojata ennen käyttöönottoa huolellisesti suojasuihkeella. Suojasuihke auttaa nahkaa hylkimään paremmin likaa ja kosteutta. Mokkakengät pysyvät hyvässä kunnossa, kun jokaisen käyttökerran jälkeen niistä poistetaan irtolika ja tahrat kenkään sopivalla nupukki- tai mokkaharjalla tai –kumilla. Tämän jälkeen kengät kannattaa vielä käsitellä niihin tarkoitetuilla hoitoaineella, jotka kirkastavat kenkien väriä ja pitävät ne hyväkuntoisina pidempään.

Vinkki: Jos vanhat mokkakenkäsi ovat jo kuluneet, saat ne uuteen uskoon karkeammalla harjalla tai nupukkikumilla.

Pintanahka

Pintanahkaiset kengät kannattaa suojata suojasuihkeen lisäksi myös suojavoiteella ennen käyttöönottoa, sekä tarpeen mukaan käyttöönoton jälkeen. Nahka säilyttää parhaiten kiiltonsa ja värinsä, kun sitä hoidetaan säännöllisesti kenkävoiteilla.

Vinkki: Erilaisilla nahkaväreillä värjäät kenkiesi lisäksi myös nahkalaukut ja -vyöt.

Kiiltonahka

Kiiltonahkaiset kengät kannattaa pyyhkiä kuivalla, pehmeällä liinalla käytön jälkeen. Kiiltonahan hoitoon tulisi käyttää sille tarkoitettua voidetta, sillä se sisältää vähemmän liuottimia kuin tavalliset kenkävoiteet.

Tekstiili

Tekstiilikenkiin kannattaa suihkuttaa suojasuihketta ennen käyttöönottoa, sekä lisätä tarvittaessa, jotta lika ja kosteus pysyvät loitolla pidempään. Tekstiilikenkien hoidossa tärkeintä on putsata irtolika pehmeällä kenkäharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen. Tahrojen poistoon voi käyttää kosteutettua riepua tai puhdistusvaahtoa.

Keinomateriaalit

Keinomateriaalikenkien hoidossa tärkeintä on puhdistaa ja suojata kengät tuotteilla, jotka soveltuvat keinomateriaaleille. Pääosin keinomateriaalikenkien hoitoon riittää huolellinen puhdistus materiaaliin sopivalla harjalla. Jos kyseessä on sileäpintainen kenkä, voi tahrat poistaa kostealla rievulla.