Suomen vaihteleva talvisää on kova koettelemus myös kengille. Ensin seistään umpihangessa, seuraavaksi lentää loska ja kohta jo yritetäänkin pysyä pystyssä jääpinnoilla. Kaiken tämän joutuvat monilla yhdet ja samat kengät ottamaan vastaan ja pitämään jalkamme suojattuna. Siksipä on hyvä muistaa huolehtia talvikenkien hyvinvoinnista.
Oleellisinta on, että kengät pysyvät kuivina loskassa ja lumessa. Jos sukat ja jalat pääsevät kastumaan, eivät lämpimimmätkään pohjalliset tai paksut vuorit pelasta tilannetta. Kosteussuojaus kannattaa tehdä riittävän usein ja huolellisesti. Varsinkin kenkäosan ja pohjan välinen reunasauma on tärkeä suojata hyvin, sieltä vesi pääsee yleensä ensimmäisenä sisäpuolelle.
Kun kosteus on saatu pysymään ulkopuolella voidaan torpata myös kylmän hiipiminen paikalle. Kylmä iskee jaloille pohjan läpi kylmästä maasta. Siksi paras pohjallinen sisältää alumiinikerroksen, joka heijastaa kylmän takaisin tulosuuntaansa, sekä lämpimän villakerroksen, joka taas pitää jalkojen lämmön kenkien sisäpuolella. Lisäksi villa tuo kenkään mukavaa pehmeyttä. Näin suojattuina jalat viihtyvät niin katsomossa kaukalon laidalla, kuin talvisilla kävelylenkeillä tai pulkkamäessä.
Viime vuosina nastakengät ovat yleistyneet paljon, mutta liukueste on edelleen niille hyvä vaihtoehto. Liukuesteet ehkäisevät liukastumisia tehokkaasti ja ne on helppo asentaa omiin kenkiin. Liukuesteitä on nykyisin saatavana monia malleja. Parhaimman tuen antavat koko kengänpohjan peittävät mallit, helppokäyttöisimpiä ovat päkiä- tai kantaliukuesteet. Liukuesteitä hankkiessa mukaan kannattaa ottaa omat talvikengät, joihin liukuesteitä voi ennen ostoa sovittaa. Samalla on helppo todeta kuinka helposti liukuesteet saa laitettua kenkiin ja otettua pois. Käytön on oltava riittävän helppoa ja yksinkertaista, koska liukuesteet täytyy liukkauden vuoksi monesti poistaa kengistä kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla käveltäessä. Kovalla alustalla liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.