Vaivaako vaivaisenluu?

Vaivaisenluulla tarkoitetaan isovarpaan vääntymistä väärään asentoon ja varpaan tyven työntymistä samalla jalkapöydän sisäsyrjältä ulospäin. Tässä yhteydessä ihoon voi muodostua hiertymiä ja känsiä sekä varpaan nivel ja limapussi tulehtua kivuliaasti. Myös kehon asento voi kärsiä voimakkaan kivun vuoksi, aiheuttaen lisää kipua muualla vartalossa.

Vaivaisenluu on yleensä liitetty liian kapeiden tai liian korkeiden korkokenkien pitkäaikaiseen käyttöön, jolloin isovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeavaa rasitusta. Vaiva voi kuitenkin johtua myös lattajalasta, jossa jalan kaaret ovat laskeutuneet ja jalkaterän luiden, lihasten ja jänteiden asennot muuttuneet jalkaterän muututtua leveämmäksi ”räpyläksi”.

Usein vaivaisenluuhun voi vielä liittyä muita kivuliaita oireita, kuten vasaravarpaat ja erilaiset hiertymät.

Helpotusta jumpalla ja apuvälinein

Vaivaisenluun oireita voi hoitaa ja helpottaa omatoimisesti harjoittamalla jalan lihaksia sekä sopivilla kengillä ja apuvälineillä. Kengissä tulee olla riittävästi tilaa jalkaterälle sekä pituus- että leveyssuunnassa ja koron tulee olla maltillinen. Vaivaisenluuta voidaan oikaista varpaiden väliin tulevalla oikaisijalla, joka ohjaa varvasta oikeaan asentoon. Sen lisäksi kipeä kohta kannattaa suojata hankausta ja painamista vastaan erillisellä vaivaisenluusuojalla. Suojia on useita eri mallisia tekstiilisistä yhdistelmätuista pieniin geelitukiin. Lisäksi lattajalalle tai muutoin matalalle holvikaarelle kannattaa hankkia tukipohjallinen, joka ohjaa jalkaterää oikeaan asentoon.

Lisäksi kannattaa jumpata jalkaterän ja nilkan lihaksia sekä kävellä mahdollisimman paljon paljain jaloin.

Vaivaisenluun vaivatessa kannattaa lievimmissäkin tapauksissa käydä ainakin jalkahoitajan juttusilla. Ammattilaiselta saa ohjeita jalkineiden ja pohjallisten valintaan, jalkojen hoitoon ja jumppaan. Ammattilainen osaa myös tarvittaessa ohjata edelleen lääkärin hoitoon.