Jalkapohjan kipuihin on monia syitä

Jalkapohjien kivut ovat erittäin yleisiä ja syitä niihin voi olla monia. Kun kiputilan aiheuttaja selviää, on oikea hoitokin helpompi aloittaa.

Kantapäässä kivun aiheuttaa yleisimmin kantakalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti, jolloin

Plantaarifaskiitti on yksi yleisimmistä kantapääkivun aiheuttajista. photo: Esther Max [CC 2.0]
kipu voi säteillä kantapään sisäreunan lisäksi jalkapohjan keskelle tai sen sisäsyrjään. Plantaarifaskiittia hoidetaan venytyksillä, hieronnalla ja kylmähoidolla. Kipua voi helpottaa laittamalla kenkiin silikonisen kantakupin iskuja pehmentämään. Kivun jatkuessa pidempään on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen, jotta vaivan syy voidaan tutkia tarkemmin.

Kantapäähän kipua voi aiheuttaa myös rasvapatjan vaurioituminen tai surkastuminen. Rasvapatja suojaa kantapäätä iskuilta, mutta se alkaa rappeutua ja surkastua jo kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Rasitus ja ylipaino lisäävät vaurioiden mahdollisuutta, Kantapää voi näyttää kulmikkaalta ja kipu on jatkuvaa kävellessä tai seistessä. Rasvapatjan ongelmiin auttaa myös joko silikoninen kantakuppi, joka pitää rasvapatjaa omalla paikallaan sekä pehmustaa askeleista aiheutuvaa iskua tai pohjallinen, jossa on kantapäätä tukeva muotoilu.

Päkiään ja isovarpaan tyveen kipua aiheuttaa vaivaisenluu. Isovarvas kääntyy väärään asentoon kohti muita varpaita ja isovarpaan nivel voi turvota ja tulla erittäin kipeäksi. Vaivaisenluu ei johdu ainoastaan ahtaista kengistä, siihen vaikuttavat myös muut jalan virheasennot sekä perintötekijät. Vaivaisenluuta voi hoitaa fysioterapialla, jumpalla ja paljain jaloin kävelemällä. Tärkeää on vahvistaa jalan lihaksia. Varpaiden väliin voi asettaa asentoa korjaavia tukia ja isovarpaan syrjä kannattaa suojata hankaukselta geelituella.

Päkiäkipua voi yrittää helpottaa hieromalla ja venyttelemällä lihaksia. Photo: Esther Max [CC2.0]
Päkiään ja jalkapöytään pistävää kipua säteilee usein Mortonin neurooma, joka tunnetaan myös nimillä Mortonin syndrooma, Mortonin metatarsalgia ja Mortonin neuralgia. Kipu on pistävää tai puuduttavaa jalkapöydän alueella, kolmannessa varvasvälissä tai päkiän alueella. Mortonin neurooman aiheuttaa usein rasitus ja jalan poikittais- tai sisäkaaren madaltuminen.  Tällöin jalan hermo jää pinteeseen luiden väliin. Jalan kaaret madaltuvat myös iän myötä, mutta jatkuva rasitus -esimerkiksi seisomatyö tai ylipaino nopeuttavat sitä. Mortonin neuroomaan auttaa lepo, venyttely ja hieronta. Kenkiin kannattaa laittaa niiden omien pohjallisten tilalle tukipohjalliset, jotka tukevat jalan kaaria ja tarjoavat jalkojen alle pehmennystä. Myös päkiän alle laitettava pehmuste voi helpottaa kipua.

Kun varpaan nivel menee koukkuun, kutsutaan sitä vasaravarpaaksi. Kipu voi varpaan lisäksi tuntua päkiässä. Varpaan päähän voi muodostua känsä, kun virheasennosta johtuen varpaan pää osuu maahan. Vasaravarpaita voivat aiheuttaa liian ahtaat kengät, vaivaisenluu tai jotkin neurologiset sairaudet. Varpaita kannattaa venyttää ja jumpata heti oireiden ilmettyä. Varpaat voi myös tukea vasaravarpaita varten tarkoitetulla geelituella, joka oikaisee varpaita hellävaraisesti oikeaan asentoon.