Suojaa materiaalin mukaan

Huolellisella kenkien hoidolla tuot kenkiesi parhaat puolet esiin ja varmistat, että ne kestävät pidempään. Suoja-aineita ja kyllästeitä on tarjolla suuri valikoima erilaisiin tarkoituksiin.

Jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä, tulee hoitotuote valita hoidettavan materiaalin mukaan. Tarkista siis ensin, ovatko kengät nahkaa, tekstiiliä vai keinoainetta.
Käyttäessäsi kenkiin tai laukkuihin uutta hoitotuotetta, muista kokeilla sitä ensin mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan, jotta näet miten materiaali reagoi aineeseen.

Nahkatuotteet

Luonnonmateriaalina nahka tarvitsee säännöllistä hoitoa ja ravitsemista -aivan kuten ihmisen ihokin, jotta se säilyttää ominaisuutensa mahdollisimman pitkään. Pintanahka, nupukki ja mokka ovat kaikki rakenteeltaan erilaisia, joten ne tarvitsevat erilaista huolenpitoa. Lisäksi jotkut valmistajat pinnoittavat tuotteitaan kemikaaleilla, jotka voivat reagoida suoja-aineiden kanssa esim. harmaantumalla tai samentumalla. Harmaantunutta pintaa voi puhdistaa varovaisesti ruokaöljyn avulla. Herkille ja käsitellyille pinnoille suosittelemme Pedag Trend Care -hoitoainetta, joka on suunniteltu pitkän kehitystyön tuloksena syntyneitä synteettisiä materiaaleja ja käsiteltyjä nahkoja varten.

Pintanahka

Pintanahkaiset kengät kannattaa ennen käyttöönottoa suojata nahkarasvalla sekä suojasuihkeella. Nahka säilyttää kiiltonsa ja ominaisuutensa parhaiten, kun sitä hoitaa säännöllisesti. Nahkarasva suojaa kenkiä tehokkaasti lialta, pitäen nahan pehmeänä ja notkeana. Pintanahalle tarkoitettu suojasuihke viimeistelee pinnan ja antaa suojaa kosteutta ja likaa vastaan.

Mokka ja nupukki

Mokka- ja nupukkipinta näyttää hyvältä – kunhan se on hoidettu. Pintaan tulee helposti kolhuja sekä talvisin suola- tai kosteusraitoja. Oikeilla hoitotuotteilla ja säännöllisellä huolehtimisella ne on kuitenkin helppo pitää kunnossa.

Ennen käyttöönottoa nupukki- ja mokkakengät kannattaa suojata huolellisesti niille tarkoitetulla suojasuihkeella. Suojasuihke auttaa nahkaa hylkimään paremmin likaa ja kosteutta. Jatkossa nupukki- ja mokkapinnan hoitaminen aloitetaan harjaamalla irtolika kevyesti pois pinnasta. Tahrojen poistoon voi käyttää mokkakumia.

Pedag Foam Care puhdistaa ja suojaa samalla kertaa. Helppokäyttöinen vaahto poistaa likaa ja vesipohjaisia tahroja, kirkastaen samalla kengän väriä. Hoitovaahto myydään kätevässä setissä yhdessä puhdistussienen kanssa. Suede & Nubuck Spray -hoitosuihke uudistaa värin, hoitaa pitäen nahan pehmeänä sekä antaa suojan likaa, kosteutta ja tahroja vastaan.

Kiiltonahka

Kiiltonahkaiset, eli lakeerikengät kannattaa pyyhkiä kuivalla, pehmeällä liinalla käytön jälkeen. Kiiltonahan hoitoon tulisi käyttää sille tarkoitettua hoitoainetta, joka sisältää vähemmän liuottimia kuin tavalliset hoitoaineet. Suojasuihketta niille ei tarvitse suihkuttaa materiaalin pinnoitteen vuoksi.

Tekstiili

Tekstiilikenkiin kannattaa suihkuttaa suojasuihketta ennen käyttöönottoa, jotta pinta on kosteutta ja likaa hylkivä. Suojaus toistetaan säännöllisesti, jotta lika ja kosteus pysyvät loitolla pidempään. Tekstiilikenkien hoidossa tärkeää on puhdistaa irtolika pehmeällä kenkäharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen. Tahrojen poistoon voi käyttää kosteutettua liinaa tai puhdistusvaahtoa.

Keinomateriaalit

Keinomateriaalien hoidossa tärkeintä on käyttää vain sellaisia tuotteita, jotka soveltuvat keinomateriaaleille. Keinomateriaalit eivät pääsääntöisesti tarvitse suojasuihkeita tai lankkeja, vaan sisältävät itsessään suoja-aineita. Hoitotuotteiden liuottimet voivat jopa pilata tuotteen.
Pääosin keinomateriaalikenkien hoitoon riittää huolellinen puhdistus materiaaliin sopivalla harjalla. Jos kyseessä on sileäpintainen kenkä, voi tahrat poistaa kostealla rievulla.