Kesäkengät talvilepoon

Nyt viimeistään on aika siirtää kesäkengät talveksi säilöön ja siirtyä talvijalkineisiin. Jotta keväällä kaapissa eivät olisi vastassa haisevat rönttöset, kannattaa kengät huoltaa hyvin ennen säilöön laittamista.

Ensimmäiseksi kannattaa nyppäistä kengistä pohjalliset pois ja tarkistaa niiden kunto. Jos pohjalliset ovat vielä käyttökelpoiset, kannattaa niiden antaa ainakin tuulettua syyshuollon ajan. Tässä vaiheessa kannattaa myös vetotestillä tarkistaa kestävätkö kengännauhat vielä seuraavan kauden, vai pitäisikö kenkiin tilata uudet nauhat valmiiksi. Tässä vaiheessa uusien nauhojen tilaaminen on helppoa -käsissä on mallikappaleet eikä pituutta tai paksuutta tarvitse arvailla.

Kenkien hoito aloitetaan puhdistamalla ne irtoliasta ja pölystä pehmeällä liinalla pyyhkien. Myös kenkien pohjat kannattaa puhdistaa. Pohjien kuviointiin jäänyt lika voi naarmuttaa kenkiä, eikä likaa muutenkaan tarvitse varastoida.

Jos kenkien pinnassa on näkyviä tahroja jotka eivät lähde pyyhkimällä, voi niitä poistaa puhdistustuotteiden avulla. Pintanahat ja tekstiilit voi puhdistaa nahkasaippualla tai puhdistussuihkeella.
Mokka- ja nupukkikengistä tahroja voi koettaa poistaa mokkakumin avulla varovaisesti hankaamalla. Kumista sekä hangattavasta tuotteesta irtoaa pieniä muruja, mutta niistä ei tarvitse olla huolissaan. Hangatessa täytyy kuitenkin olla varovainen, ettei nahka hankaudu puhki. Mokkaharjan metalliosalla ei saa hangata nupukkipintaa, se kestää ainoastaan pehmeät harjakset ja kumin.

Kenkiä puhdistaessa täytyy muistaa molempien kenkien käsittely kokonaisuudessaan. Näin vältytään mahdollisilta sävyeroilta niiden kuivuessa.

Puhdistuksen jälkeen kengät kannattaa lankata tai rasvata huolella. Nahkakengille vanha kunnon lankki on erinomainen tuote, mokkakengille voi käyttää mokanhoitonestettä, joka kirkastaa värit, hoitaa ja suojaa jatkossa likaa ja kosteutta vastaan. Hoidon jälkeen voi vielä suihkauttaa kenkien pintaan kerroksen suojasuihketta.

Huollettuja kenkiä kannattaa myös säilyttää talven yli huolella, eikä mytätä niitä kaapin hyllylle. Jos esimerkiksi saappaiden varret ovat pitkään taittuneina, saattaa nahka murtua taitoskohdasta. Kenkien pinnan saa suoristettua lepolestien avulla. Muoviset lepolestit on helppo sujauttaa kaikkiin kenkiin, puiset lepolestit myötäilevät tarkemmin kenkien muotoja ja imevät myös kosteutta kengistä. Saappaat voi myös suoristaa saapasklipsien tai puhallettavien lestien avulla, taikka pistää roikkumaan pidikkeen avulla, jolloin varret pysyvät jämäkästi oikeassa asennossa.

 

Vaikka huolto saattaisi tuntua ennen aloittamista työläältä urakalta, on se verrattain nopea suorittaa. Viitseliäisyys palkitaan keväällä, kun kaapista voi ottaa esiin hyväkuntoiset kengät, joilla on vielä paljon askelia edessä.