Hoidetuilla juhlakengillä pikkujouluihin

Pikkujoulukausi on pian kuumimmillaan. Juhliin valmistautuessa kannattaa kurkistaa asua valitessa ajoissa myös kenkien tilanne.

Kenkiä kannattaa aluksi sovittaa jalkaan oikeanlaatuisten sukkien kanssa. Jos kenkä tuntuu liian kireältä koko yön mittaiseen juhlimiseen, niin nykyajan tuhkimon sisarpuolet pelastaa tukalasta tilanteesta nahkakenkien venytysneste. Venytysnestettä suihkutetaan kenkien sisään ja kengät laitetaan jalkaan. Luonnontuotteena nahka venyy käytössä ja kenkä mukautuu jalkaan paremmin sopivaksi. Käsittelyn voi tarvittaessa uusia.

Jos kengät tuntuvat juhliin ja jalkoihin sopivalta, niin seuraavaksi kannattaa tarkistaa niiden ulkoasu. Jos kengät on edellisen käytön jälkeen heitetty suoraan kaapin perälle odottamaan, niin pinnassa voi olla kuraa, pölyä tai satunnaisia juhlimisen jälkiä. Juhlakenkien materiaali on usein herkempää kolhuille, naarmuille ja mahdollisille roiskeille, joten ne kannattaa suojata huolellisesti.

Kiiltonahka ja lakeeri

Hienosta nahasta valmistetut tuotteet ansaitsevat erityistä huomiota ja hoitoa. Kiiltonahka kannattaa hoitaa sille tarkoitetulla erikoisvoiteella, joka sisältää vähemmän liuottimia kuin tavalliset kenkävoiteet. Pinnoitettujen lakeerikenkien kiilto palaa, kun pyyhkii ne pehmeällä liinalla ja hoitoaineella, joka poistaa lian ja saa pinnan kiiltäväksi. Hoitoaine myös hoitaa nahkaa notkistaen ja murtumia ehkäisten.

Kiiltonahkakengät kannattaa pyyhkiä heti käytön jälkeen, jotta lika ei ehdi pinttymään liiaksi kiiltävään pintaan. Juhliin mukaan kannattaa napata taskuun tai käsilaukkuun mahtuva yksittäispakattu puhdistusliina, jolla on helppoa ja kätevää pyyhkiä tuoreeltaan kenkien pinnasta niin mahdolliset pölyt kuin läikkyneet juomatkin.

Hoidetuilla kengillä pikkujoulukauteen

Jos kenkien pinnassa on strasseja, paljetteja tai muita koristeita, kannattaa ne tarvittaessa pyyhkiä varovaisesti nukkaamattomalla liinalla tai varovasti harjaamalla. Kannattaa huomioida, että kosteussuojan suihkuttaminen voi harmaannuttaa bling-blingistä hohdetta pois. Herkkäpintaisimmat kengät kannattaakin vaihtaa vasta sisällä jalkaan ja sujauttaa ulkokengät kenkäpussiin odottamaan ulkoilmaan siirtymistä.
Rappuralleja ja muita teräviä reunoja vastaan kannattaa suojautua jo ennen juhlia pinnoittamalla korkkareiden korot korkosuojalla. Suojan avulla voi myös näppärästi korjata jo tulleita kantavaurioita.

Ja kun juhlat on juhlittu, kannattaa kengät jälleen tarkistaa vaurioiden varalta ja pyyhkäistä pinnat puhtaaksi. Kausisäilytykseen kannattaa miettiä myös säilytystarvikkeita, jotka tekevät kenkien lepokaudesta niille miellyttävämmän.