Vinkit vaelluskenkien hoitoon

Vaellus- ja maastokenkien on kestettävä kovaa käyttöä, säiden vaihtumista ja paljon erilaisia maastoja. Siksi kengät on syytä pitää hyvässä kunnossa ja pidentää näin niiden käyttöikää.

Aloita puhdistuksella ja kuivaamisella

Kengät on hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen. Pinta kannattaa harjata puhtaaksi ja mahdolliset roiskeet pyyhkiä tuoreeltaan. Kaikille materiaaleille sopiva Pedag Eco Pure Cleanser syväpuhdistaja on tehokas puhdistusaine, joka puhdistaa sitkeämmätkin tahrat ympäristöystävällisesti ja ilman liuottimia.
Tekstiilipinnat ja kalvopäällysteiset kengät kannattaa harjata puhtaaksi harjalla tai hellävaraisesti sienellä tai liinalla, jotta tekstiilin pinta ei raapiudu rikki. Varsinkin jalkapöydän päälle tulevat taitekohdat on syytä puhdistaa huolella.
Käytön jälkeen kengät kuivuvat nopeammin, kun niistä ottaa pohjalliset pois ja avaa nauhoja reilusti. Kenkiä ei pidä kuivata patterin tai uunin päällä, taikka suorassa auringonpaisteessa. Pinnassa mahdollisesti oleva suojakalvo ei kestä korkeaa lämpötilaa ja nahka taas voi kuivuessaan vaihtaa sävyä tai pahimmillaan murtua.

 

Tee kyllästämisestä tapa, vahaa tarvittaessa

Kengät on syytä suojata kyllästeellä jo ennen niiden käyttöönottoa. Kyllästekäsittely kannattaa uusia vähintään kerran kuukaudessa, tarvittaessa useamminkin.
Rasvanahka ja rasvanupukki on valmistusvaiheessa käsitelty runsaalla rasvalla tai öljyllä, joka suojaa kenkiä lialta ja kosteudelta. Jos kengät eivät enää tunnu pitävän vettä, on syytä suorittaa perusteellisempi huolto.
Mehiläisvahaa sisältävä Pedag Leather Wax nahkarasva suojaa tehokkaasti pitäen nahan pehmeänä ja notkeana. Rasva sopii bootseille, vaelluskengille ja muille vahvasta nahasta tai rasvanupukista tehdyille kengille. Solos Leather Wax nahkarasva taas sisältää mehiläisvahan sijaan synteettistä minkkiöljyä, lanoliinia ja vahoja. Molemmat nahkarasvat sopivat myös tex-materiaaleille.

Vaelluskengät on helppo suojata perinteisen vahan sijasta myös kätevällä vahasuihkeella. Mehiläisvahaa sisältävä Pedag Extreme Wax Protector tarjoaa vahan hoitavat ja ravitsevat ominaisuudet sekä kestävän suojan kosteutta ja likaa vastaan.  Extreme Wax Protector  antaa kestävän suojan vahvoille pintanahasta valmistetuille työ-, urheilu- ja ulkoilujalkineille. Tehokkaasta suojasta huolimatta suihke jättää kenkien materiaalin edelleen hengittäväksi.

Huomioithan aina, että kengissä voi olla valmistuksessa lisättyjä kemikaaleja, joiden vuoksi tulee uusia kenkienhoitoaineita aina kokeilla ensin pieneen huomaamattomaan kohtaan.