Lastenkin jalat hikoilevat

Kesä alkaa olla ohi ja säät viilenemään päin. Kenkiä on taas pakko käyttää. Lastenkin jalat hikoilevat. Siksi on tärkeää, että lasten kengät ovat hengittävät, ja niissä on vaihdettavat pohjalliset. Pohjallinen suojaa myös kenkää silloin, kun niitä käytetään paljain jaloin. Etenkin kun paljaat pikkujalat välillä viipottavat nurmella ja sitten taas sujautetaan lenkkarit jalkaan.

Monet aikuiset eivät tule ajatelleeksi, että lastenkin jalat voivat hikoilla. Todellisuudessa lasten jalat hikoilevat aivan kuten aikuisillakin. Lasten jalat ovat pienemmät, mutta niissä on yhtä monta hikirauhasta kuin aikuistenkin jaloissa. Kun koko päivän leikkii ja temmeltää, siinä tulee hiki – myös jaloille. Lapset ovat usein paljon aktiivisempia kuin aikuiset ja saattavatkin hikoilla jaloistaan enemmän kuin aikuiset.

Epämiellyttävä haju kenkiin tulee hikeä hajottavista bakteereista. Tämän prosessin sivutuotteena syntyy paha haju, jonka jokainen on varmasti joskus haistanut. Tästä syystä kenkiä on hyvä tuulettaa ja käyttää kahta paria vuorotellen. Pidä huoli, että lapset käyttävät joka päivä puhtaita sukkia. Jalkojen pesu ja raikastavat jalkavoiteet auttavat, jos jalat hikoilevat erityisen paljon.

 

Hengittävät kengät, hygieeniset pohjalliset

Varmistaaksesi parhaat mahdolliset olot lasten jaloille, kenkien pitäisi olla hyvin hengittävät ja niissä on hyvä olla irrotettavat sisäpohjat. Saat kengistä hygieenisemmät laittamalla niihin oikeanlaiset pohjalliset ja vaihtamalla ne säännöllisesti. Sovita kenkiä kenkäkaupassa pohjallisten kanssa, jolloin istuvuuden näkee parhaiten jo ostovaiheessa. Pohjallisella saat helposti myös pienennettyä kengän kokoa puolinumeroa. Jos ostat kengät, joissa on kasvunvaraa, niitä voi ensin käyttää paksumman pohjallisen kanssa ja sitten jalan kasvaessa vaihtaa niihin ohuemmat pohjalliset. Sopiva kenkä ei ole liian iso, eikä liian pieni. Jalka- ja kengänmitta auttavat sopivan koon valinnassa. Pieni lapsi ei välttämättä osaa sanoa, onko kenkä sopiva vai ei. Lasten kengässä on hyvä olla n. 1,5 cm:n käyntivara.

Lasten kokoja (pienempiä kuin 36) löytyy näistä pohjallisista:
bambini – muotoiltu lasten nahkapohjallinen
cotton kids – puuvillafrotee ja kookoskuitu
huopapohjallinen – koottain ja leikattava lämpöpohjallinen
Tenava – leikattava tekstiili ja lateksi
Boys ja Girls – tekstiili, EVA, lasten muotopohjalliset

Lisäksi hajuntorjuntaan voi käyttää mm.
SmellWell – hajua poistava pussukka
shoe deo – hajua poistava kenkäsuihke
Yocoair – hajua poistava kenkäsuihke
Shoe Fresh – raikastava kenkädeodorantti

Leikkaamalla näistä saa myös pieniin kenkiin sopivat viikottain vaihdettavat pohjalliset
Go! Fresh –  vaihtopohjallinen
Replace –  vaihtopohjallinen